"El piano del Maria Canals desperta totes les emocions a petits i grans"

Jeroni Oliva, dinamitzador

Membre de:

Amb l’OFF Concurs, piano per a tothom!

Totes les activitats educatives, divulgatives i socials de l’associació al teu abast

El Maria Canals Porta Cua

El Maria Canals Porta Cua és la iniciativa més exitosa de l’OFF Concurs, per la visibilitat que suposa durant el període del certamen, però també durant la resta de l’any. Consisteix a posar pianos de cua a disposició de qualsevol persona que els vulgui tocar en diversos espais públics i accessibles de les ciutats i pobles d’arreu de Catalunya en un ambient agradable i festiu.

El Maria Canals ha col·locat pianos de cua en espais públics diversos: places i carrers de les artèries principals i barris de diverses ciutats catalanes (Plaça Reial, Passatge Maria Canals, Plaça Catalunya, Plaça Pastrana, Ciutat Meridiana, Verneda…), en el transport públic (metro, estacions de tren, aeroports), en equipaments culturals (TNC, Palau Robert, El Born Centre Cultural, La Pedrera, MACBA) o a universitats (UPF, UAB, UB, UIC, ESADE…), entre moltes altres ubicacions.

Pianos permanents durant l’any

Als hospitals

La implicació del concurs amb els hospitals es va iniciar amb l’Hospital de la Vall d’Hebron i la Fundació Paliaclínic, on el Maria Canals va col·locar de forma permanent un piano de cua Bösendorfer al vestíbul i que ara es troba a l’Hospital Infantil i de la Dona.

El seu èxit per part dels usuaris i el compromís social de l’associació l’han fet continuar el projecte. Ara, tota la comunitat hospitalària de Sant Joan de Déu i, especialment els infants ingressants, poden posar música a la seva visita al centre.

A les escoles

Actualment, el Maria Canals té cedits tres pianos de paret i de cua cedits a les escoles Pere Vila, El Til·ler i Els Porxos per al gaudi i l’aprenentatge dels infants.

A l’auditori de Sant Martí

El Maria Canals també té cedits dos pianos de cua, un al Centre Cívic Casal Font d’en Fargas, i un altre a l’Auditori Municipal de Sant Martí. Juntament amb l’Auditori de Sant Martí, el Maria Canals promou un cicle anual de tres concerts, protagonitzats per pianistes premiats al concurs i altres pianistes que hi estan vinculats.

Compromís social

El Maria Canals Porta Cua col·labora amb diversos projectes socials, veïnals i reivindicatius, posant el seu piano de cua a disposició dels diversos col·lectius que el sol·liciten per difondre les seves accions.

Associació Sinatraheim, Casa Ronald Mc. Donald, Fundació Juvert, Coordinadora d’Entitats de la Verneda (VERN), són algunes de les darreres col·laboracions.

A més, està teixint més complicitats amb entitats hospitalàries per tal de crear un projecte encara més compromès.

Tu Ciudad se llena de Pianos

La Fundació Occident i el Concurs Internacional de Música Maria Canals organitzen l’activitat “Tu ciudad se llena de pianos”, que vol sorprendre els ciutadans de diversos indrets d’Espanya amb ubicacions especials per als visitants de manera que es converteixin en autèntics escenaris de música a l’aire lliure, per gaudir del piano en una jornada inigualable.

L’estreta col·laboració entre la Fundació Occident i el Concurs Maria Canals ha permès dur aquesta activitat cultural a diverses capitals com Barcelona, Madrid, Bilbao, Sevilla, Cadis, Màlaga, Salamanca, Toledo, Santiago de Compostel·la, València, Lleó i Granada.

El Maria Canals Educa

Cada any, l’associació promou activitats de caire didàctic i educatiu, tant per a nens i nenes com per a adults, que se centren, especialment, en l’aspecte lúdic de la pràctica del piano, sense oblidar els fonaments tècnics, i es celebren en espais diversos que s’adrecen a escoles d’ensenyament general (infantil, primària i secundària), escoles de música, conservatoris i centres superiors, comunitat universitària i gent gran. 

Piano als patis

“Piano als patis” és possible gràcies al suport de la Fundació La Caixa. És una iniciativa que consisteix a proveir escoles de primària d’un piano de cua durant una setmana i oferir sessions d’iniciació per incentivar la creativitat i la pràctica musical entre els nens i nenes de P3 a 6è.

D’aquesta manera, s’estimula la curiositat per l’instrument i la música en general i es posa un gra de sorra més per trencar l’estereotip que el piano –i més el de cua- és elitista.

Audicions a les escoles

Aquesta iniciativa pedagògica, feta conjuntament amb el Taller de Músics, ofereix recitals didàctics de proximitat a les aules de les pròpies escoles, amb diversos instruments adreçats a nens i nenes de primària, als quals se’ls fa sessions d’iniciació per part d’alumnes de l’Escola Superior del Taller de Músics.

A final de curs se celebra una gran actuació a Fabra i Coats que agermana les escoles i el Taller de Músics, on els infants tenen l’oportunitat d’escoltar de forma conjunta els alumnes del Taller de Músics, que toquen plegats després que ens els darrers mesos els hagin visitat per separat a les seves escoles. 

Classes Vall d’Hebron

A banda del piano de cua situat al vestíbul de l’edifici Materno-Infantil de l’Hospital Vall d’Hebron a disposició de tothom que el vulgui tocar, el Maria Canals ofereix un teclat per fer classes de música als nens i nenes ingressats i així refoçar la formació musical oferta per l’Aula Hospitalària.

Un grup de voluntaris del concurs transporten cada setmana el teclat d’habitació en habitació per tocar, cantar, llegir partitures i fer ritmes amb els infants ingressats.

En dats assenyalades com Santa Cecília, Nadal o Sant Jordi, els mestres de l’Aula Hospitalària i els voluntaris del concurs i recorren junts el centre per omplir tots els seus raons de música. 

Jurat d’estudiants

La final del concurs no és només un espectacle musical per als més experts per decidir qui séndú el primer premi. És un gaudi per tot el públic i també un espai de descoberta.

Per això el concurs compta amb un jurat format per estudiants de música per tal que escoltin antentament i avaluin els finalistes amb criteris musicals i artístics per decidir el seu veredicte.

Masterclasses de concursants

A més, els participants del concurs ofereixen, en la seva estada a Barcelona, masterclasses a centres musicals per a estudiants avançats de piano per fer el més enriquidor per a tothom el seu pas pel Maria Canals.

Seminaris de sensibilització musical

El Maria Canals organitza diverses activitats divulgatives adreçades a la gent gran i la comunitat universitària com seminaris d’introducció al piano, audicions comentades, recitals privats de concursants, tertúlies musicals i recitals comentats de pianistes locals. Des de fa molts anys, treballa amb les Aules d’Extensió Universitària de Sant Cugat i la UIC.

Estudiants de música a les proves

La fundadora del concurs, Maria Canals, va crear un certamen per tal que tots els seus alumnes tinguéssin l’oportunitat de gaudir dels joves pianistes més talentosos i de les diverses escoles pianístiques del món. D’aquesta manera, Barcelona es convertia en una finestra de descoberta internacional.

Avui, aquest afany persisteix, per això el Maria Canals convida a tots els estudiants de música a les proves del concurs. L’assistència en grup a la primera prova és gratuïta, i de forma individual es pot obtenir un descompte 50% a totes les proves si acredites la condició d’estudiant de música.

Projecte Social – Em toca!

Impulsat i organitzat conjuntament amb la Fundació Occident, és el projecte amb més vocació social. Ofereix l’oportunitat de conèixer i aprendre a tocar el piano a nens i nenes que viuen en barris amb un alt percentatge de vulnerabilitat social. Està adreçat a nens i nenes de 6 i 7 anys que puguin estudiar piano tot l’any de forma gratuïta i es desenvolupa a Barcelona (Ciutat Meridiana i La Verneda), Madrid (Distrito de Usera) i Sevilla (barrio de la Macarena).

Cada escola del barri, per a cada grup classe, pot proposar un alumne que sobresurti pel seu talent, motivació, dificultats econòmiques i implicació familiar, que serà el que rebrà la beca de com a mínim 2 anys.

A final del curs, tots els estudiants becats ofereixen un concert al seu barri, obert a les famílies i als veïns, i participen en un acte solemne d’entrega de beques. Durant el curs, a Barcelona, els nens i nenes becats toquen els pianos de cua al Passeig de Gràcia, i fan un recital al Petit Palau amb el mateix piano del concurs que toquen els concursants.

Professors

Nana Tsaava

David Lorenzo

Alan Cueto

Sarai Jiménez

Tu hi toques

Tu hi toques? #johitoco

Amb el hashtag #johitoco, l’OFF Concurs ha promogut la participació entre les escoles de música, conservatoris i tots aquells que s’atreveixin a gravar un vídeo explicant per què toquen el piano i què és el que més els agrada de la pràctica, acompanyat d’una breu interpretació musical. Els premiats en el concurs “Tu hi toques?” tenen l’ocasió de tocar el piano de gran cua del Palau de la Música Catalana.

El jurat valora tres aspectes de les iniciatives: el motiu més original que empeny els concursants a tocar el piano, el nombre de visites que ha obtingut el vídeo – premiant el que en tingui més-, i la millor edició i realització. L’objectiu no és demostrar o fomentar el virtuosisme sinó reivindicar la pràctica musical d’acord amb les tendències tecnològiques, socials i culturals imperants.

Podeu consultar els vídeos a la Galeria del Tocats.

Llistat de guanyadors Tu hi toques 2022

PREMIATS INDIVIDUALS

  • Premi a l’interpret individual destacat: Jesús Acebedo

ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA – CONSERVATORI DE TERRASSA

Categoria A

  • Premi amb més visualitzacions al Youtube: Biel Crespi
  • Premi al video més ben editat: Raúl Benito
  • Premi a les explicacions més suggerents: Maria Stovicek

Categoria B

  • Premi amb més visualitzacions al Youtube: Emma Julià
  • Premi al video més ben editat: Joan Saenz
  • Premi a les explicacions més suggerents: Júlia Marin

Categoria C

  • Premi amb més visualitzacions al Youtube: Arlet Roca
  • Premi al video més ben editat: Ismael Lasri
  • Premi a les explicacions més suggerents: Laila Aldo

Categoria D

  • Premi amb més visualitzacions al Youtube: Andrei Galavan
  • Premi al video més ben editat: Nil Garcia
  • Premi a les explicacions més suggerents: Pol Macià

Cambra

  • Premi amb més visualitzacions al Youtube: Pere Sanjuan i Xavier Lamote de Grignon
  • Premi a les explicacions més suggerents: Pol Macià i Marina Vaccaro

 

FEM MÚSICA ESPAI CREATIU

Categoria I

  • Irene Arjona- Premi a la musicalitat i tècnica

Categoria II

  • Laia Rodríguez – Premi a la musicalitat, bona interpretació i disciplina
  • Nora Hortelano- Premi a la bona execució i musicalitat
  • Carla Vivas- Premi a la bona execució de cançó no clàssica
  • Olivia Orra- Premi a la bona tècnica i disciplina
  • Sergi Noguera- Premi a la bona tècnica i bona execució

Categoria III

  • Pol Bermúdez -Premi a la bona  tècnica i musicalitat
  • Andreu Climent- Premi a la bona tècnica 
  • Gaia Navarrete- Premi a la bona musicalitat i bona interpretació
  • Jan Torrent- Premi a la bona tècnica i premi a la millor cançó de música no clàssica
  • Alba Rodríguez- Premi a la musicalitat i premi a més visites 

Categoria IV

  • Marta Turró- Premi a la millor tècnica i musicalitat
  • Paula Bonany- Premi a la bona interpretació i execució
  • Jan Díaz-Tarragó- Premi a la bona edició de vídeo i bona interpretació  

Categoria V –

  • Berta Pol -Premi a la musicalitat i tècnica

ESTUDI MUSICAL 143

Categoria A

  • Més visualitzacions: Mauricio Vilar
  • Millor interpretació: Laura Parra i Eduardo Giménez
  • Explicacions més sugerents: Mar Ferreres

Categoria B

  • Més visualitzacions: Nora Calderer
  • Millor interpretació: Clara Martí i Aitana Ruiz
  • Explicacions més sugerents: Mauro Castillo

Categoria C

  • Més visualitzacions: Júlia Genís
  • Millor interpretació: Alex Giménez
  • Explicacions més sugerents: Zoe Nebot i Mireia Morral

ALTRES CENTRES (MANTINGUEU-VOS ATENTS…HO ANUNCIAREM PRÒXIMAMENT!)

Instruccions per penjar el teu vídeo

Abans que res, cal que gravis el teu vídeo amb una càmera o el teu mòbil. Et demanem que, en el teu vídeo, abans de tocar, diguis: “JO HI TOCO”. Después, fes una breu presentació de qui ets, digues l’obra que tocaràs i explica’ns què representa tocar el piano per a tu. Com més original sigui la teva explicació, més opcions tens de guanyar. Finalment, toca la peça que has preparat. 

Tot seguit, penja el teu vídeo al Youtube. Per pujar-lo, cal que tinguis el teu propi canal de Youtube. En cas que tinguis un correu electrònic de gmail, ja el tens per defecte. Si no, cal que n’obris un de nou.

Un cop fet, pots penjar-ho al nostre canal de Youtube, a la Galeria dels Tocats, a través del formulari web.

Edició del vídeo al teu canal Youtube

Quan pengis el vídeo al canal de Youtube, cal que posis la informació que et demanem en l’apartat descripció:
 

  •  Cal que hi posis el teu NOM, COGNOM, INSTRUMENT I PEÇA – “Jo hi toco! Maria Canals any 20__”
  •  tags: #johitocoacasa, nom, instrument, peça, compositor original, ciutat, escola…

Formulari per penjar el teu vídeo

https://forms.gle/5oKonMh1z6AETj366

(Inscripcions individuals, fins els 10 de maig de 2023)

Pianos als hospitals

Compromís amb la sanitat

El projecte de col.laboració amb centres sanitaris s’inicià amb l’Hospital de la Vall d’Hebron – Fundació Paliaclínic, seguí a l’Hospital Clínic i a diversos CAP i centres sanitaris de l’ICS, fins que també s’ha instal.lat a l’Hospital Sant Joan de Déu, en col.laboració amb Grífols. Es tracta d’un eix que reforça el discurs social i de proximitat del Maria Canals, que es converteix en un a suport als sanitaris, el col·lectiu decisiu de la pandèmia.


Piano als patis

El nostre piano recorre les escoles

“Piano als patis” és possible gràcies al suport de la Fundació La Caixa. És una iniciativa que consisteix a proveir escoles de primària d’un piano de cua durant una setmana i oferir sessions d’iniciació per incentivar la creativitat i la pràctica musical entre els nens i nenes de P3 a 6è.


Audicions a les escoles

Descobrim els instruments del Taller de Músics

Aquesta iniciativa pedagògica ofereix recitals didàctics de proximitat a les aules de les pròpies escoles, amb diversos instruments adreçats a nens i nenes de primària, als quals se’ls fa sessions d’iniciació per part d’alumnes de l’Escola Superior del Taller de Músics.


Escoles de música

Masterclasses i Jurat d’estudiants

El concurs fomenta que els concursants puguin oferir masterclasses als alumnes de diverses escoles, i també d’altres activitats educatives.

A banda, entre els col.lectius de donants de premis es troba Jurat d’estudiants, format per alumnes d’escoles i conservatoris propers al concurs.


Calendari

Clica i coneix les activitats de l’OFF en el nostre calendari general

Ajuntaments

Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Cervera

Ayuntamiento de Madrid

Ajuntament de Manlleu

Ajuntament de Palamós

Ajuntament de Palau-Solità i Plegamans

Ayuntamiento de Pozoblanco

Ajuntament de Puig-Reig

Ajuntament de Rubí

Ajuntament de Sant Cugat

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Ajuntament de Tarragona

Ajuntament de Teià

Ajuntament de Terrassa

Ajuntament del Vendrell

Ajuntament de Vilanova i la Geletrú

Ajuntament de Palamós

Escoles de música, conservatoris i centres superiors de música

Acadèmia Marshall-Granados

Art Music

Conservatori Municipal de Badalona

Conservatori Municipal de Barcelona

Conservatori Professional del Liceu

Conservatori Superior del Liceu

Escola Coral de l’Orfeó Català

Escola de Música de Barcelona

Escola de Música Can Canturri

Escola de Música Casp

Escola de Música de Cabrera de Mar

Escola de Música del Centre Moral i Cultural del Poblenou

Escola de Música El Prat

Escola de Música Joan Llongueres

Escola de Música La Sala de Poblenou

Escola de Música Lestonnac

Escola de Música Musicaula

Escola de Música Tarantel·la

Escola de Música Virtèlia

Escola de Músics

Escola Municipal de Música Can Ponsic

Escola Municipal de Música Can Roig i Torres

Escola Municipal de Música de Rubí Pere Burés

Escola Municipal de Música de l’Eixample

Escola Municipal de Música Nou Barris

Escola Municipal de Música Sant Andreu

Escola de Música de Cabrera de Mar

ESMUC

Estudi Musical 143

JPC

SUMI Suzuki Music Institute

Taller de Músics

Centres d’ensenyament general

Aula d’extensió universitària Sant Cugat

Aula hospitalària Vall d’HebronCEIP Turó Blau

CEIP Alfonsa Cavin

CEIP Arc de Sant Martí

CEIP Bac de Roda

CEIP Ciutat Comtal

CEIP Can Fabra

CEIP Ciudad de Jaén

CEIP Congrés-Indians

CEIP El Sagrer

CEIP El Til·ler

CEIP Elisenda de Montcada

CEIP Els Horts

CEIP Els Porxos

CEIP Escola del Mar

CEIP Escola Orlandai

CEIP Ferran i Clua

CEIP Huerta del Carmen

CEIP Ignasi Iglésias

CEIP Juan Sebastián Elcano

CEIP La Maquinista

CEIP La Pau

CEIP Manuel Siurot

CEIP Marcelo Usera

CEIP Mestre Enric Gibert i Camins

CEIP Mestre Morera

CEIP Molí de Finestrelles

CEIP Mossèn Jacint Verdaguer 

CEIP Nuestra Señora de la Fuencisla

CEIP Pegaso

CEIP Pino Flores

CEIP Pío XII

CEIP Pompeu Fabra

CEIP República de Brasil

CEIP República de Venezuela

CEIP San José Obrero

CEIP Timbaler del Bruc

CEIP Torrent de Can Carabassa 

CEIP Valdés Leal

Escola L’Heura

Les universitats

ESADE Barcelona – Pedralbes

ESADE Barcelona – Sant Cugat

Universitat Autònoma de Barcelona

Universitat de Barcelona

Universitat Internacional de Catalunya – Campus Barcelona

Universitat Internacional de Catalunya – Campus Sant Cugat

Universitat Pompeu Fabra  – Campus Ciutadella 

Universitat Pompeu Fabra  – Campus del Poblenou

Universitat Pompeu Fabra  – Campus del Mar 

Universitat Pompeu Fabra – Edifici Roc Boronat 

UPF – Business School of Management

Universitat Ramon Llull

Formacions i associacions musicals

Associació Musical “Músics de Gràcia”

Associació Musical Giravolt

BCNswing

Cor Compartir Clavé XXI

Cor Coral·lí

Cor del CIC

Cor EM Sant Gervasi

Cor Geografia i Història de la UB

Cor Gospel Optomestrist

Cor Gospel The New Zombies

Cor Infantil Clavé XXI

Cor Joves Musicant

Cor La Salle

Cor So de Sants

Cor The Wheels Gospel

Cor Yonder

Musical’s Choir

Roig Korai, cor de noies de l’Orfeó Gracienc

The Piano Seekers

Equipaments culturals

Ateneu Barcelonès

Auditori Centre Cultural Sant Martí

El Born Centre Cultural

El Museu del Disseny DHUB

La Pedrera

Liceu Opera Barcelona

Palau de la Música Catalana

Palau Robert

Recinte Modernista Sant Pau

Altres

Casa Ronald McDonald

Centre Comercial la Illa Diagonal

Edifici Alta Diagonal

El Nacional Restaurant

FC Barcelona – Camp Nou

ImaginCafé

Restaurant 7 Portes

TMB

Centres sanitaris

CAP Guinardó 

CAP Guineueta 

CAP La Marina

CAP Pare Claret

CAP Sant Martí de Provençals 

CAP Trinitat Vella

CAPSBE Les Corts 

Hospital de la Vall d’Hebron

Hospital Sant Joan de Déu

Mitjans de comunicació

CCMA

Diari Ara

RAC1

SER Catalunya

©2024 Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona By Leandro Miró / StudioAparte

Newsletter

Subscriu-te al nostre newsletter

Newsletter

* indica requerit

X

Contacte

Asociació del Concurs Internacional
de Música Maria Canals de Barcelona

Palau de la Música Catalana
C/ Palau de la Música, 4-6
08003 Barcelona

Atenció general al públic

00 34 93 295 72 51
info@mariacanals.cat
concurs@mariacanals.cat

Comunicació

comunicacio@mariacanals.cat
00 34 635 392 887

X