Membre de:

Membre de:

Presentació 66 concurs

Un 66è Concurs Maria Canals estiuenc revisita la seva essència al juliol i la reformula per als nous temps

La 66a edició se celebra al Palau de la Música Catalana
el proper mes de juliol, entre els dies 3 i 15

La versió fresca i estiuenca congrega 57 concursants de 22 països diferents, que seran avaluats per un jurat paritari i intergeneracional

El concurs, històricament pioner en la innovació tecnològica,
s’adapta als nous reptes virtuals mantenint la presencialitat de les proves

L’OFF Concurs esprem la seva essència per il·luminar el 66 concurs,
que s’ha fet esperar per poder ser fidel als seus principis fundacionals

La 66a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals se celebrarà entre el 3 i el 15 de juliol de 2021 al Palau de la Música Catalana. 57 concursants provinents de 22 països diferents tornaran a donar vida al concurs que, des de 1954, professa la voluntat de la seva fundadora, Maria Canals i Cendrós, d’oferir presencialment el talent dels millors joves pianistes del mon a la ciutat de Barcelona i els seus artistes. Garantida la mobilitat internacional, el concurs pot tornar a fer possible el somni de molts pianistes joves de poder-se dedicar professionalment a la seva passió. I ho viurem en una edició estiuenca i fresca.

Amb l’afany de donar l’oportunitat de participar als concursants que van ser seleccionats per a l’edició del 2020 i, partint de la base que el concurs s’ha posposat i no pas cancel·lat, mantenint així la 66a edició en el 67è any d’existència de l’entitat, l’associació ha mantingut el compromís amb els concursants que havien d’aterrar al Palau de la Música el març de 2020 i els convida a venir finalment aquest juliol.

En aquesta edició comptem amb 7 concursants espanyols, fet que demostra que, més enllà de ser atractiu a nivell internacional, amb la Xina i Rússia com a nacionalitats més presents, el Maria Canals continua interpel·lant el talent local. Donat que els concursants tenen un any més que quan es van presentar, l’edat mitjana ha augmentat lleugerament de 24,5 a 25 anys, amb una insòlita edat màxima de 30 anys i una mínima de 19. Serà el concurs més experimentat dels darrers anys.

El concurs compta amb un jurat paritari i intergeneracional sota la direcció artística de Carlos Cebro, que és també president del jurat. Destaquen especialment els pianistes Alba Ventura i Ramon Coll, representants catalans al concurs, de dues generacions diferents, i Mladen Tcholitch, guanyador del 2007, i Alexander Moutouzkine, guanyador de 2002, son els convidats premiats per ser els ulls avaluadors amb més coneixement del context. Els set membres es completen amb la participació de la pianista alemanya Uta Weyand i la polonesa Ewa Osinska.

Les proves del concurs i la Gran Final

El concurs de 2021 manté l’estructura dels darrers anys i el repertori que s’interpreta en cada fase fins a la Gran Final. Ara més que mai, fa un especial esforç per convidar pianistes locals en període de formació i que volen fer carrera professional, entenent les proves com a oportunitat única de testar el seu talent amb els concursants que venen d’arreu del mon. Els animem a sentir el veritable batec del concurs, seguint l’esperit que la pròpia Maria Canals va infondre al seu concurs, per tal d’enriquir les experiències dels seus propis estudiants.

Les proves eliminatòries i semifinal.

Del 4 a l’11 de juliol

La primera prova del concurs, que enguany es desenvoluparà al Petit Palau entre el 4 i el 7 de juliol, avalua l’excel·lència tècnica i els grans referents. Tots els concursants han d’oferir un preludi i fuga de Johann Sebastian Bach, una sonata de Beethoven i un gran estudi romàntic. Els concursants que hagin assolit millor puntuació a la primera prova son citats els dies 8 i 9 de juliol a la segona prova per demostrar versatilitat i oferir grans obres del repertori, amb una gran obra romàntica i dues de contemporànies que doten d’una gran varietat al programa. A la semifinal només hi arriben els 6 millors. El dia 11 de juliol viurem una autèntica marató en què els pianistes més reeixits podran disposar de quaranta minuts per demostrar els seus matisos interpretatius, el seu caràcter i la seva profunditat artística.

El carisma de la Gran Final

La Gran Final és una vertadera festa. Malgrat l’encomiable repte de tocar en format concert amb una gran orquestra com la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), sota la batuta del seu titular, el mestre Manel Valdivieso, la final no deixa de ser un esdeveniment on el que realment s’avalua son aspectes més enllà dels estrictament musicals: la presència i l’actitud, la capacitat de comunicació amb l’orquestra i el públic i l’elegància i prestància sobre un dels escenaris més emblemàtics d’Europa. Per tant, el dia 14 de juliol, tant jurat com públic i el jurat d’estudiants testaran el pols artístic i el carisma dels finalistes amb concerts essencials per a piano i orquestra. Una cita de gala i celebració, que compta amb el patrocini de la Fundació Banc Sabadell,on coneixerem els tres guardonats dels premis principals, atorgats per la Fundació Jesús Serra, la Fundació Carulla i la Fundació Lluís Coromina.

Donants i cerimònia final

El concurs ofereix més de 80.000 euros en premis, entre els principals i els secundaris, els premis especials, els premis concert i el Premi Naxos, que consisteix en l’enregistrament d’obres del Pare Antoni Soler. El Maria Canals agraeix sincerament la l’acte de servei de tots els donants de premis, que han demostrat compromís en fer realitat el somni dels joves pianistes que, gràcies a les seves aportacions, poden dedicar-se professionalment a la seva passió, el piano.

Després de més de deu dies de gran intensitat, és el moment de la celebració i el reconeixement als guanyadors. El dia següent de la Gran Final, el 15 de juliol, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona acull la Cerimònia de lliurament de premis.

Un OFF Concurs de clàssics culmina un curs compromès

Enguany, l’OFF Concurs esprem la seva essència per il·luminar el 66 concurs, que s’ha fet esperar per poder ser fidel als seus principis fundacionals. El gruix de l’activitat en el darrer any s’ha centrat en les línies distintives de l’OFF Concurs que tenen més impacte social i en els infants, a banda de la celebració de la Marató de sonates per a piano de Beethoven a Montjuïc en coproducció amb el Barcelona Obertura Spring Festival.

Ara, el Maria Canals recupera els moments més emblemàtics de l’OFF que anuncien amb caràcter festiu l’arribada dels concursants i la celebració de les proves que atorgaran els premis als millors classificats. Es tracta de cites clàssiques que concentren tota la força de la participació ciutadana en moments emblemàtics que ja pertanyen a l’essència del concurs i la seva relació amb la ciutat de Barcelona, que forma part de l’ADN del Maria Canals des dels seus inicis, i l’entitat és un agent imprescindible que suma en aquesta Barcelona imaginativa i creadora que en l’actualitat tantes iniciatives fomenten i que la converteixen en un pol d’atracció internacional imprescindible.

El dia 2 de juliol viurem la tradicional Marató a Plaça Reial, en què es basteix una programació on fa protagonistes els estudiants i els amants del piano que no s’hi dediquen de forma professional. És una festa plena de música i colors que congrega els amants de la música i els passavolants que volen viure l’emblemàtica plaça amb un caliu renovat.

El moment més espectacular, però, arriba el dia 3 de juliol amb els 10 pianos al Passeig de Gràcia, acte que es du a terme en col·laboració de la Fundació Jesús Serra. Passavolants, curiosos i fans del piano tenen una desena de pianos de cua a disposició, entre el Carrer Casp i els Jardinets de Gràcia. És un dia de joia i sorpreses, expectació i gaudi en què els alumes de piano de diverses escoles converteixen els panots de l’Eixample en el seu propi escenari per gaudir dels millors pianos de cua.

A banda, el dia 11 de juliol, coincidint amb la semifinal del Petit Palau, viurem el Recital al 7 Portes amb un dels concursants i el tradicional vermut. Aquell mateix dia, els ciutadans poden tocar el piano envoltats de la història concentrada a El Born CC. Finalment, Teià acollirà, el dia 16, el recital d’un dels concursants premiats.

Un concurs històricament pioner en la innovació tecnològica

El Maria Canals és una entitat pionera en innovació, no només a nivell creatiu. Des de fa anys fomenta el concurs amateur Tu hi toques via Youtube, i emet les proves del Petit Palau via online per garantir que els pianistes de tot el mon puguin ser partícips del talent dels concursants. Enguany, s’ha reformulat el concepte de streamingper oferir més qualitat artística gràcies a les innovacions tècniques i la millora en les eines i metodologies que han revolucionat el mon en els darrers dotze mesos.

A més, calia fer un pas endavant en un moment en què tot el mon s’ha renovat i s’ha adaptat al format virtual. És per això que, en primer lloc, el Maria Canals estrena una nova pàgina web, més moderna, més propera i amb una millora en la navegabilitat, on es fomenten els continguts qualitatius i amb més capacitat d’interpel·lar tothom, amb una cura especial per l’impacte social, l’element emocional i el gaudi de la música.

A banda, actes amb certa ritualitat que caracteritzaven el concurs, com la tradicional acollida dels concursants, s’ha adaptat al format virtual amb una aplicació online, se substitueixen les tradicionals paperetes i les urnes de votació per decidir el Premi del Públic per un senzill GoogleForm i s’ha apostat per un material de difusió eminentment virtual, al qual s’hi pot accedir des de l’apartat de difusió del web o a través de codis QR.

El Maria Canals és conscient de les seves arrels i els seus valors i viu el present com una gran oportunitat per donar una versió més humana, honesta i crítica del seu projecte per fer de la música una art molt més proper i sanador que pugui donar respostes a les necessitats de la societat d’avui, aprofitant seu el bagatge històric i incorporant amb intel·ligència les noves eines tecnològiques i l’aire fresc de la joventut.

Reserva i venda d’entrades

Les entrades a les proves i la gran final es poden adquirir al nostre web

mariacanals.cat o en aquest enllaç, o escrivint a entrades@mariacanals.cat.

Descomptes especials i promocions

Si sou un centre educatiu, podeu reservar invitacions a marta@mariacanals.cat.

Si sou estudiants que veniu per lliure o membres dels Amics del MNAC, teniu un 50% de descompte per a totes les proves eliminatòries i altres avantatges exclusius.

Tots els estudiants de piano tenen accés gratuït a les proves eliminatòries. Només cal que escriviu a entrades@mariacanals.cat per reservar invitació o us acrediteu abans de cada concert a la taula d’atenció a l’usuari del concurs.

Tots aquests col·lectius tenen un 50% de descompte per a les entrades del segon pis de la Gran Final.

Per a cobertura periodística i acreditacions, escriviu-nos a comunicacio@mariacanals.cat.

Esperem que ens ajudeu a difondre les nostres novetats i us esperem a tots els actes del proper concurs!

Podeu consultar el material de premsa en tres idiomes en aquset enllaç.

Salutacions i gràcies,

©2024 Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona By Leandro Miró / StudioAparte

Newsletter

Subscriu-te al nostre newsletter

Newsletter

* indica requerit

X

Contacte

Asociació del Concurs Internacional
de Música Maria Canals de Barcelona

Palau de la Música Catalana
C/ Palau de la Música, 4-6
08003 Barcelona

Atenció general al públic

00 34 93 295 72 51
info@mariacanals.cat
concurs@mariacanals.cat

Comunicació

comunicacio@mariacanals.cat
00 34 635 392 887

X